Heb jij wel eens zo’n horrorverhaal gehoord? Dat de verbouwing compleet uit de hand is gelopen en dat het uiteindelijk veel meer kostte dan gedacht? Dit wil jij natuurlijk niet. Voordat je zomaar begint met de verbouwing is het handig dat je een plan hebt bedacht; wat wil je nou precies? Als je alles op een rijtje hebt, moet het budget bepaald worden. Erg lastig, maar ook erg belangrijk. Ook moet je verschillende bouwmaterialen in huis hebben.

Wat wil je precies?

Voordat je de hamer erbij pakt, moet je je eerst heel goed afvragen wat je precies wilt. Een verbouwing is namelijk niet zomaar wat en het gaat je ook nog heel wat centen kosten. Als je gaat verbouwen, moet je een plan voor ogen hebben. Welke eisen en wensen heb je? Schrijf eerst de eisen op en vervolgens richt je je op de wensen. Noteer ze op volgorde van belangrijkheid. Bedenk ook zeker wat je absoluut niet wilt hebben. Zonder een plan van aanpak heb je geen leidraad, doe daarom goed onderzoek vooraf het verbouwen.

Bepaal het budget

Als je voor jezelf duidelijk hebt wat je precies wilt en wat niet is het belangrijk om het budget te bepalen. Het is namelijk erg handig als je van tevoren weet wat je maximaal wilt uitgeven. Wil je alleen de badkamer onder handen nemen? Dit hoeft niet erg veel te kosten. Maar wil je de gehele bovenverdieping aanpakken? Hou dan rekening met een groter budget.

Let op: bij grote verbouwingen wordt er vaak meer uitgegeven dan het budget dat van tevoren was afgesproken. Houd daar altijd nog een klein beetje geld achter voor onverwachte uitgaven.

Wat heb je nodig?

Wil je de verbouwing zelf aanpakken? Of wil je het laten uitbesteden aan een bouwbedrijf? Het is ook nog een optie om een gedeelte zelf te doen en het andere gedeelte door een expert te laten maken. Als je zelf bezig wilt gaan, is het belangrijk dat je de juiste bouwmaterialen gebruikt. Je moet ook rekening houden met de elektra en bedrading. Check daarom altijd van tevoren of je wel de goede materialen en elektronische benodigdheden in huis hebt. Zo niet? Dan moet je toch nog even naar de bouwmarkt of bestel het gemakkelijk online.