
De warmtepomp staat erom bekend energie efficiënter en milieuvriendelijker te zijn dan de meeste, traditionele verwarmingsinstallaties. Dit heeft allemaal te maken met de werking van een warmtepomp. Simpel uitgedrukt werkt een warmtepomp volgens hetzelfde principe van een ijskast of airco. Hoe dat precies in elkaar zit, vertellen we hier.
Onderdelen
Om te begrijpen hoe een warmtepomp werkt, moet je eerst weten waaruit het bestaat. De meest belangrijkste onderdelen zijn de collectoren , de compressor en het condensatienetwerk.
De werking van een warmtepomp
Collectoren zijn niets anderen dan koperen buisjes die buitenshuis, ongeveer 60 cm onder de grond worden aangebracht. Dit kan bijvoorbeeld op het gazon. Deze buisjes zijn gevuld met koelvloeistof. Het voordelige aan koelvloeistof is dat ze bij een lage temperatuur verdampen. Dit gebeurd dus ook wanneer de koelvloeistof warmte opneemt uit de grond. Deze dampgassen met opgenomen warmte gaan vervolgens naar de compressor in de warmtepomp. De compressor drukt de dampgassen samen waardoor de temperatuur nog hoger wordt. Dit is ook het enige onderdeel van de warmtepomp, dat elektriciteit gebruikt.
Vanuit de compressor worden de dampgassen naar een ander netwerk van buisjes gestuurd, die onder de vloer van het huis zijn aangebracht: het condensatienetwerk. Zoals de naam het al zegt, gaat in het condensatienetwerk, de dampgas weer terug in de vorm van koelvloeistof. Bij het condenseren wordt de opgenomen warmte afgegeven, met als resultaat: een aangenaam warme woon – of slaapkamer. De koelvloeistof gaat via het netwerk weer terug naar buiten, waar het proces dan weer begint.
Tot slot
De werking van de energie – efficiënte warmtepomp is dus heel simpel: warmte wordt vanuit de grond opgenomen, via koelvloeistof gebracht naar de compressor, in temperatuur verhoogd en dan afgegeven aan de ruimte in huis. De prijs van een warmtepomp is tegenwoordig al stukken lager dan ongeveer 10 jaar geleden. Vraag dus gerust een offerte op bij een specialist.