Ben je stiekem aan het dromen over het ontwerpen van je eigen tuin? Alles precies inrichten zoals jij het wilt. Heerlijk, toch? In werkelijkheid is het aanleggen van je eigen tuin toch ietsjes ingewikkelder. Je moet namelijk rekening houden met heel veel verschillende dingen. Hoe lang schijnt de zon in de tuin? Kies ik voor tegels of wil ik een vlonder? Wil ik een vijver of toch niet? Wij geven je drie tips die je kunnen helpen als je het aanleggen van de tuin zelf aandurft.

Wel of geen vijver?

Heb je altijd al gedroomd van een vijver in de achtertuin? Dan is dit je kans om een vijver aan te leggen. Je moet wel rekening houden met een paar dingen. Een vijver aanleggen is namelijk niet in een paar minuten gedaan, het is een forse klus. Voordat je een vijver aanlegt, moet je een goed ontwerp van de tuin maken, ook moet je rekening houden met beplanting rond de vijver.

De beste tijd om een vijver aan te leggen is in het voorjaar. De beplanting in de vijver kan dan direct gaan groeien. Is het voorjaar al geweest? In de najaar kan het ook nog prima. De beplanting zal dan in het voorjaar pas gaan groeien.

Verlichting

Wat is een tuin zonder verlichting? Niks! Je hebt twee soorten verlichting, namelijk functionele- en sfeerverlichting. Het is belangrijk dat je functionele verlichting in je tuin hebt. Het is namelijk erg handig dat je ook in het donker kunt zien waar je loopt. Je wilt natuurlijk niet in de vijver vallen. Maar ook sfeerverlichting is erg belangrijk in de tuin. Op een zomerse avond wil je waarschijnlijk in de tuin zitten met vrienden of familie. Met bijvoorbeeld kleine spotjes of een lichtsnoer creëer je gelijk sfeer en gezelligheid in de tuin.

Zelf groente en fruit kweken?

Droom jij niet over een vijver in de achtertuin? Maar droom jij over zelf fruit en groente kweken in eigen tuin? Als je een tuin gaat aanleggen, moet je hier zeker rekening mee houden. Wil je bijvoorbeeld een kas in de tuin hebben staan? Of wil je een kweekbak? Het is maar net wat jij handiger vindt en wat past in jouw tuin. Bij het maken van het ontwerp is het handig om aan te geven waar je deze kas of bak wilt hebben staan, zodat je hier rekening mee kunt houden.